Goszleth István és fia Gyula

Goszleth István
(1850-1913) fotóművész

Amikor Giergl Alajos ötvös lánya, Charlotte hozzáment Goszleth Károly városi tisztviselőhöz a megbecsült ezüstműves céhmester még nem tudhatta, hogy a korszak egyik vezető fotográfusának nagyapjává válik. Sajnos azt már nem érhette meg, amikor István nevű unokája az egyik első hazai jónevű fényképészeti műteremben, a Doctor és Kozmata cégnél eltöltött tanulóévek után, 1883-ban a belvárosi üzlet tulajdonosa lett.

A Kristóf tér és a Váci utca sarkán hívogató portál, a Rózsavölgyi zeneműbolt és Rothberger Jakab előkelő ruhakereskedése szomszédságában nem akármilyen vendégkört csalogatott be Goszleth kamerája elé. Az állandó megrendelőkörhöz tartoztak a kor neves politikusai (pl. báró Bánffy Dezső miniszterelnök), tudósai (pl. Konkoly-Thege Miklós, gróf Zichy Jenő) és legnépszerűbb színésznői (Jászai Mari, Prielle Kornélia, Márkus Emília) egyaránt.

Az 1895-től Gyula nevű fiával közösen vezetett atelier a minőség és a megbízhatóság garanciája volt. A kor legmodernebb technikájával készült felvételekért kapott 5 kiállítási érem, 2 díszoklevél, 2 nagy érdemérem és 5 aranyérem jelzi Goszleth István tudását.

forrás:http://www.giergl.hu/index.php?eid=0434be673ff29e8a

Budapest, Kristóf tér 3. később: Kossuth Lajos u. 7.